<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WM3RRSZ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"> Siirry pääsisältöön
Vinkkejä ja faktoja

Äitiys vinkkejä

By 1. elokuuta 202227. elokuuta 2022Ei kommentteja

Mikä on poikimahäkkien tulevaisuus?

Siitoshäkkien rakentamistavasta keskustellaan kaikkialla, erityisesti Länsi-Euroopassa. Erityisesti porsitushäkkien suunnittelu ja lattiapinta-ala on monimutkainen kysymys, joka on edelleen epäselvä. Miten teen porsituskarsinastani tulevaisuudenkestävän, mikä on paras valinta porsituskarsinan rakenteeksi ja miten saan sikatalousyrittäjänä porsituskarsinastani parhaan hyödyn irti käyttämällä uusia tekniikoita? Nämä ovat toistuvia kysymyksiä, joista on vain vähän objektiivista ja johdonmukaista tietoa. Neuvomme sinua mielellämme maksutta tässä asiassa.

Haluan rakentaa porsituskarsinan, mutta mitä minun on otettava huomioon yleisesti?

Jokainen yrittäjä haluaa tietysti edetä eteenpäin paikallaan seisomisen sijaan, mutta hän haluaa myös rakentaa tulevaisuutta silmällä pitäen, jotta kaikkea ei tarvitse muuttaa viiden vuoden kuluttua. Joissakin maissa on jo vahvistettu porsitushäkkien vähimmäispinta-alat, ja tilanne on jo selkeä, mutta toisissa maissa käydään vielä paljon keskustelua vahvistettavista puitteista, eikä lähivuosina tehdä varmoja sopimuksia. Monet unohtavat kuitenkin, että tämä keskustelu ei rajoitu kansallisiin rajoihin. On esimerkiksi olemassa selviä signaaleja siitä, että jos porsaita toimitetaan maasta A maan B sikatilalle, porsaat on myös kasvatettava maan B vaatimusten mukaisesti. Eikä ole helppoa, että maasta A tulevat sikojen kasvattajat ovat täysin tietoisia maan B vaatimuksista. Voimme auttaa teitä tässä.

Mitä VERBA syöttölaitteiden valmistajana tietää porsituslaatikoista?

Koska VERBA, alankomaalainen sianrehun tuottaja, tekee tiivistä yhteistyötä porsituskarsinoiden suunnittelijoiden ja tutkimuskeskusten kanssa eri puolilla Eurooppaa, voimme kokea tämän keskustelun omakohtaisesti ja tuntea, mihin suuntaan emakkoviljely on menossa. Minkälaista porsitusjärjestelmää, minkälaista lattiapinta-alaa ja mitä porsituskarsinavaihtoehtoja harkitaan, on aiheita, joihin osallistumme hyvin paljon sivusta eri Euroopan maissa. Pitämällä silmämme ja korvamme auki ja keräämällä näitä tietoja voimme auttaa sinua objektiivisen tiedon avulla.

Mikä porsitushäkkijärjestelmä minun pitäisi valita?

Ensinnäkin on tärkeää, minkä karsinajärjestelmän valitset. Vasta sitten voit jatkaa suunnitelmiesi toteuttamista. Perinteisiä porsitushäkkejä ei oteta huomioon. Perinteinen porsitushäkki ei ole kovin kestävä sikatalouden kannalta Länsi-Euroopassa, ja nykytilanteessa sen odotetaan poistuvan asteittain käytöstä. Joissakin maissa, kuten Norjassa, Ruotsissa ja Sveitsissä, vapaaseen kasvatukseen tarkoitettu porsitushäkki on jo pakollinen. Lisäksi perinteisistä porsitushäkkeistä on jo paljon kokemusta, joten voimme lisätä vain vähän tietoa. Siksi keskitymme täysin tulevaisuuden kannalta kestävämpiin porsituslaatikoihin, jotka ovat vapaana pidettäviä porsituslaatikoita.

Vapaana pidettävissä karsinoissa on kaksi vaihtoehtoa. Voit valita vapaasti kasvatettavan porsituskarsinan ja vapaasti kasvatettavan kasvatuskarsinan välillä. Tämä riippuu tietenkin rakennusmahdollisuuksistasi.

Molemmat järjestelmät ovat hyviä ja tulevaisuudenkestäviä, mutta mielestämme vapaana pidettävät kasvatuskarsinat ovat näistä kahdesta järjestelmästä kaikkein tulevaisuudenkestävimpiä. Lisäksi odotamme, että vapaan parituskarsinan avulla saat korkeamman tuotoksen. Selitämme jäljempänä, miksi.

Vapaana pidettävissä porsitushäkissä sekä emakko että porsas siirretään porsimisjakson jälkeen muihin häkkeihin. Vapaana pidettävissä porsitushäkissä vain emakko siirretään porsimisen jälkeen, mutta porsaat pysyvät samassa häkissä 25 kiloon asti. Näin lauma pysyy yhdessä, eikä niitä tarvitse siirtää. Sika on tottunut olento eikä pidä muutoksista. Jokainen muutos johtaa levottomuuteen, ja levottomuus johtaa rajalliseen kasvuun. Ja tämä ero kasvussa voi olla suuri. Vapaakarsinoiden ja vapaan kasvatuksen karsinoiden välillä on kuitenkin muitakin eroja. Seuraavassa luetellaan vapaan kasvatuksen karsinoiden edut ja haitat verrattuna vapaan kasvatuksen karsinoihin.

  • Enemmän rauhaa ja hiljaisuutta eläimille. Voit pitää poikimiset yhdessä samassa porsituskarsinassa (25/30 kg:n painoon asti) ilman, että niitä tarvitsee siirtää porsimisosastolle. Tämä antaa paljon lepoa ja hyödyttää varpaita ja niiden kasvua monin tavoin. Tämä on toistuva etu.
  • Sinulla on mielenrauha. Työvoimaa tarvitaan paljon vähemmän, koska porsaita ei tarvitse siirtää porsituskasvatusosastolle. Lisäksi sinun ei tarvitse puhdistaa porsitushäkkejä, koska teoriassa tämä yhteys on poistettu kokonaan. Tämä on toistuva etu.
  • Taloudellinen hyöty. Koska porsitushäkkejä ei enää tarvitse puhdistaa, säästät työvoimaa ja lantalaan päätyvää huuhteluvettä. Tämä on toistuva etu.
  • Sijoitushyöty. Erillisiä porsituskarsinoita ei tarvitse järjestää. Tämä on kertaluonteinen etu.
  • Tulevaisuudenkestävämpi kuin vapaakarsina, koska eläinten hyvinvointi on parempi, koska karja pidetään yhdessä samassa karsinassa. Mieti myös tulevia toimenpiteitä hännän puremisen suhteen. Tämä on toistuva etu.

Mitkä ovat tärkeimmät haitat verrattuna vapaan kasvatuksen karsinaan?

  • Koska investoinnit ovat suuremmat, koska tarvitaan enemmän vapaana pidettäviä kasvatuskarsinoita, takaisinmaksuaika on noin 6 vuotta. Tämä on kertaluonteinen haitta.

Minkälainen lattiapinta-ala minun on otettava huomioon vapaakarsinassa / vapaakarsinakarsinassa?

Myös porsitushäkkien pinta-alasta keskustellaan kaikissa maissa. Jo rakennetut porsitushäkit ovat kooltaan vähintään 6 m2. Kuulemme kuitenkin, että neliömetrien määrä kasvaa eikä vähene. Saksassa laki edellyttää vähintään 6,5 neliömetrin pinta-alaa vapaata poikimakarsinaa kohti. Lisäksi elävänä syntyvien porsaiden määrä kasvaa jatkuvasti, ja myös niille on oltava riittävästi tilaa. Suosittelemme vähintään 7 m2:n suuruista tilaa kutukarsinaa kohti, jotta varmistetaan tulevaisuutta kestävä rakenne. Esimerkiksi Saksassa on myös velvoite, jonka mukaan emakolla on oltava riittävä liikkumisvapaus ja porsaiden on voitava kulkea vapaasti emakon takana. Tämä vaikuttaa myös vaadittuun kerrosalaan.

Minkälainen lattia minun pitäisi saada?

Lattiamallit ovat myös mielenkiintoinen aihe porsituslaatikoiden yhteydessä. Esimerkiksi vapaaravintoloiden rakennuksille ei ole olemassa vain yhtä tiettyä kerrosta, vaan pikemminkin eri kerrosten yhdistelmiä. Loppujen lopuksi vapaana pidettävissä porsituskarsinoissa on kyse peräti kolmesta eri sikojen elämänvaiheesta, nimittäin porsimisesta, emakosta ja vieroitetuista porsaista. On oltava osa ritilälattiaa, mutta myös osa kiinteää lattiaa. Eri maissa tämä on usein sidottu tiettyihin prosenttiosuuksiin tai kaavoihin kokonaispinta-alasta. Esimerkiksi Saksassa laissa säädetään, että emakon alla on oltava tietty määrä kiinteää lattiapinta-alaa ja että vain 7 prosenttia lattiasta saa olla rei'itetty tai varustettu rei'illä tai aukoilla. Lainsäädännössä asetetaan myös vaatimuksia esimerkiksi Saksassa porsituskarsinoiden lattioiden suunnittelulle sekä porsaiden makuualueen ja suljetun alueen pinta-alalle. Esimerkiksi porsaiden porsimisessa tarvitaan osittain pehmeämpiä lattioita. Tämä ei kuitenkaan saa olla liian pehmeää, sillä siitä olisi haittaa hygienian ja lattian kestävyyden kannalta. Tällaiset pehmeät lattiat, joissa on hyvä pito, on melko helppo ratkaista kohtuuhintaan esimerkiksi käyttämällä Ekogrip-synteettistä lattialaattaa, jossa on 2 mm:n kuminen pintakerros. Valikoimassamme on näitä muovilevyjä, ja voimme valmistaa ne asiakkaan haluamaan muotoon tai kokoon. Nämä kestävät mutta pehmeät laatat voidaan myös asentaa olemassa olevaan lattiaan tai sen päälle. Käytämme näitä levyjä myös lattialämmityslevyissä, joita käytämme muun muassa Prodromi-hankkeen porsaiden pesissä. Nämä lämmityslevyt voidaan toimittaa myös räätälöityinä versioina. Näitä lämmityslevyjä käytetään usein myös kunnostuksissa, kun muut lämmityslevyt ovat kuluneet loppuun tai ne eivät enää lämmitä kunnolla, koska ne eivät vaikuta hapenpitäviltä. Nämä ovat edullisia ratkaisuja, joita voit käyttää myös jälkikäteen, kun kunnostat olemassa olevia lattioita. Käytäntö on myös opettanut meille, että jos valitset vapaan kasvatuksen karsinat, karsinassa on hyvä olla myös betonilattia. Näin varmistetaan, että porsaiden kynnet kuluvat riittävästi kasvatuskauden aikana, jotta porsaat eivät lähde kasvatuskarsinoista liian pitkät kynnet.

Meillä on tiiviit yhteydet lattiavalmistajiin ja lattiatoimittajiin, ja otamme mielellämme yhteyttä heihin, jos tarvitset lisätietoja.

Mitä välineitä minun pitäisi käyttää vapaiden häkkien osalta?

Myös porsitushäkkien rakenteessa on eroja vapaaravintoloiden porsitushäkkien ja vapaaravintoloiden kasvatushäkkien välillä. Vapaasti pidettävissä porsituskarsinoissa esimerkiksi osan emakkokarsinasta on oltava kokoontaitettava, kun taas vapaasti pidettävissä porsituskarsinoissa ainakin koko emakkokarsinan on oltava kokoontaitettava. Ennen porsimista ja sen jälkeen emakolla on oltava riittävästi liikkumavaraa, ja ainakin karsinan yhden sivun on oltava kokoontaitettava. Porsimisen aikoihin emakko on kuitenkin väliaikaisesti rajoitettava taittamalla laatikko kokonaan kiinni.

Vapaassa karsinassa kasvatettaessa koko karsina on taitettava kokoon tai siirrettävä emakon lähdön jälkeen, koska porsaat jäävät sinne 25/30 kg:n painoon asti, muuten karsina on tiellä.

Markkinoilla on tarjolla monia järjestelmiä, ja kuulemme emakkoviljelijöiltä nykyisten mallien eduista ja varmasti myös haitoista. Jos sinulla on kysyttävää tästä, voimme ohjata sinut navetanhoitajan luo, jolla on tarpeisiisi parhaiten sopiva järjestelmä, tai antaa sinulle yhteyden emakkosiemennystä harjoittavaan kollegaan, jonka kanssa voit jakaa kokemuksia.

Mikä on paras ruokinta- ja juottojärjestelmä porsituskarsinoissa?

Ruokinta ja juominen ovat mielestämme tärkeimpiä asioita vapaaseen häkkiin liittyvissä asioissa. Asiakkaamme ja suurlähettiläämme Brummelhuisin mukaan oikea ruokintakouru ratkaisee ainakin puolet vapaa-ajan porsituskarsinan onnistumisesta. Ruokintajärjestelmä, jota suosittelemme kaikkiin vapaa-ajan porsituskarsinoihin ja vapaa-ajan kasvatuskarsinoihin, on KZB Farrowing Pen Family Feeder. Kyseessä on lähinnä emakon annostelulaite, jossa on suljettu takaseinä, helmoitettu sivuseinä ja alaslaskettu ruokintakaukalo, jossa on emakon juomanippa. Klapsi roikkuu matalalla, jotta sekä emakko että pienet porsivat porsaat voivat käyttää klapia ja jäljitellä juurtumiskäyttäytymistä. Erittäin yksinkertainen mutta vankka järjestelmä.

Emakko syö tästä ainutlaatuisesta KZB-ruokintakaukalosta, jossa on alaslaskettu ruokintakaukalo, koko porsituskauden ajan. KZB-kaukalon 36 litran säiliöstä emakko annostelee rehun itse klapimekanismin avulla. Syöttökaukaloa voidaan säätää portaattomasti siten, että syöttöteho asetetaan läpän kierrosta kohden. Koska emakko syö lattian tasolla, se työntää tietämättään päänsä läppää vasten, jolloin pienet rehunpalaset putoavat sen eteen. Emakon on itse huolehdittava ravinnostaan liikuttelemalla klapia. Tämä jäljittelee luonnollista juurtumiskäyttäytymistä, joka stimuloi syömistä valtavasti verrattuna järjestelmään, jossa emakko saa rehua kaukalossa, jonka eteen sen ei tarvitse tehdä mitään.

KZB-kaukalossa oleva juottonippa antaa emakolle riittävästi vettä. Käytännössä näemme myös, että porsaat juovat emakkokaukalosta jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Koska emakko juo paljon enemmän, vesi pysyy aina tuoreena ja porsaat imevät sitä innokkaasti.

Saimme lukuja saksalaiselta sikatilalliselta, jolla on perinteisiä porsituskarsinoita ja kaksi testiporsituskarsinaa, joissa on KZB-perheannostelulaite vuoden 2021 puolivälissä. Emakot, joilla oli KZB-vapaan porsituskarsinan syöttölaite, söivät porsituskauden aikana jopa 20 kiloa enemmän emakon rehua kuin annostelijalla varustetusta emakkokaukalosta. Tämä johtuu useista tekijöistä, kuten tuoreemmasta rehusta, siitä, että emakko pääsee helposti kaukaloon, luonnollisen juurtumiskäyttäytymisen jäljittelemisestä, klapilla leikkimisestä ja sitä seuraavasta palkitsemisesta. Tämä suuri ylimääräinen rehun saanti lisää emakon maitotuotosta huomattavasti, mikä puolestaan hyödyttää porsaita, jotka hyötyvät tästä edusta koko elämänsä ajan.

Käytännössä nähdään, että porsaat alkavat syödä emakon ruuasta jo noin neljän päivän kuluttua syntymästä ja että emakko opettaa porsaille, mistä ne saavat ruokansa. Tämä käynnistää porsaiden syljenerityksen varhaisessa vaiheessa ja varmistaa, että suolistofloora tottuu kiinteään ruokaan jo varhaisessa vaiheessa. Noin 7,5 kilon painon kohdalla porsaat ovat kasvaneet keskimäärin 900 grammaa enemmän kuin perinteisessä emakkokarsinajärjestelmässä, jossa on annostelija. Porsas hyötyy tästä erinomaisesta alusta koko loppuelämänsä ajan. Ruokintaa ei tarvitse vaihtaa näiden tulosten saavuttamiseksi, ja tämä menestys johtuu täysin KZB-syöttölaitteesta, joka tukee äidin ja lapsen käyttäytymistä.

Sikojen kasvattajat, joilla on porsitushäkit ja jotka käyttävät KZB-ruokintajärjestelmää, raportoivat, että porsaat lihovat 1 viikkoa aikaisemmin. Etuna on myös se, että emakon maitotuotos paranee, ja koska porsaat syövät myös emakon rehua, käytetään myös usein kalliimpaa prestarteria. Tällä on kustannussäästöjä aiheuttava vaikutus. Koska porsaat ovat tottuneet myös kiinteään rehuun, ne eivät käytännössä kärsi vieroitusoireista porsimisjakson jälkeen. Emo on jo edistänyt siirtymistä maidosta kiinteään rehuun 4. päivästä lähtien, joten porsaat eivät joudu siirtymään äkillisesti.

Jos jätät porsaat vapaaseen karsinaan, ne syövät edelleen samasta kaukalosta. Loppujen lopuksi ne tietävät, mistä ruoka tulee, ja ne voivat itse ottaa sen kaukalosta klapin avulla. Näin saadaan täydellisiä tuloksia.

Emakon nänni kytketään pois päältä, ja porsaiden on juotava erillisestä juomakopasta kaukalon vieressä. VERBA voi myös toimittaa porsaiden juottimia tai jopa kiinnittää ne KZB-ruokkijaan. Lisäksi meillä on kiinteällä tai irrotettavalla kaukalolla varustettuja, seinään rakennettavia porsituskaukaloita, jotka 10 litran säiliönsä ansiosta voivat myös ruokkia porsaita varhaisessa vaiheessa.

Voinko käyttää KZB-syöttölaitetta tavanomaisissa porsitushäkkeissä?

Vastaus on yksinkertainen. Yhä useammin näemme, että KZB-poikimishäkkiruokintajärjestelmää käytetään olemassa olevien poikimishäkkien osittaisessa kunnostuksessa, erityisesti silloin, kun kaukalo tai vesiputki on kulunut loppuun. Emakoiden kasvattaja voi hyötyä edellä kuvatuista eduista suoraan muuttamalla ruokintamenetelmää. KZB:n kestävyyden (ruostumaton teräs) ansiosta se voidaan myöhemmin helposti asentaa vapaasti kasvatettaviin poikimahäkkeihin.

Mitä KZB-ruokintakaukalo maksaa?

KZB korvaa esimerkiksi HPL:stä (trespa) valmistetun aidan ja seinän sekä emakkokaukalon ja erillisen emakkosäiliön. Nämä ylimääräiset kustannukset, joita sinulle normaalisti aiheutuisi, ovat lähes verrattavissa KZB-kaukalon kustannuksiin. KZB-kourun ei siis tarvitse olla kalliimpi kuin perinteinen järjestelmä. Lisäksi kaukalo maksaa itsensä nopeasti takaisin, koska siitä on hyötyä porsaiden kasvun myötä.

Kuinka vankka KZB-syöttölaite on?

KZB-ruokintakaukalo ei ole kallis ja vikaherkkä huipputekniikkajärjestelmä. Se on kaikkien järjestelmiemme tavoin vankka, yksinkertainen ja ainutlaatuinen ruokintakaukalo, joka on valmistettu 100-prosenttisesti Alankomaissa ja joka tekee erinomaista työtä emakon ja porsaiden ruokinnassa ja johtaa erinomaisiin tuloksiin todellisessa elämässä. Me ja monet KZB-syöttölaitteen käyttäjät uskomme vilpittömästi, ettei ole olemassa yksinkertaisempaa ja parempaa ruokintajärjestelmää porsituskarsinoihin kuin KZB.

Mitä etuja ja haittoja KZB-syöttölaitteella on verrattuna emakoiden syöttölaitteeseen, jossa on kaukalo ja erillinen juottolaite?

  • Emakon maitotuotos on paljon parempi. Tämä johtuu siitä, että emakko saa paljon enemmän rehua kehittyneen ruokintajärjestelmän ansiosta. Tämä on toistuva etu.
  • Emakot ovat tyytyväisiä ja aktiivisempia, koska ne voivat syödä pieniä annoksia luonnollisella tavalla. Tämä on toistuva etu.
  • Kuntoisampi emakko. Koska emakko syö enemmän, se myös tulee porsituskarsinasta "hyväkuntoisempana", mikä usein edistää seuraavan pentueen alkioiden kehitystä. Tämä on toistuva etu.
  • Ei vieroitusannoksia. Koska porsas nakertaa jo neljän päivän kuluttua emonsa kanssa, siirtyminen kiinteään rehuun on erinomaista. Tämä on toistuva etu.
  • Kasvattamossa kasvatetut porsaat lihovat 1 viikkoa aikaisemmin, koska siirtyminen maidosta kiinteään rehuun tapahtuu paremmin. Tämä on toistuva etu.
  • Yhtenäiset porsaat, koska niillä kaikilla on riittävästi maitoa ja koska ne voivat syödä ruokintakaukalosta emon kanssa 24/7. Tämä on toistuva etu.
  • Ei varmasti ole kalliimpaa ostaa kuin erillinen porsimiskaukalo, emakkokaukalo, emakon juottoallas ja karsinan viimeistely, jossa kaukalo roikkuu. Tämä on kertaluonteinen etu.
  • Kustannussäästöjä, koska porsaille tarvitaan paljon vähemmän kallista esikasvatusta. Tämä on toistuva etu.
  • KZB-ruokintakaukalo on ainutlaatuinen ja erityinen yksinkertaisuutensa vuoksi. Syöttökaukalo on erittäin vankka helmireunoineen, eikä siinä esiinny vikoja, joille korkean teknologian järjestelmät ovat herkempiä. Kuka tahansa voi työskennellä tämän järjestelmän kanssa helposti, mikä antaa sinulle luottamusta ja mielenrauhaa. Tämä on päivittäin toistuva etu.

KZB-kaukalon haitat verrattuna annostelijalla ja erillisellä juottimella varustettuun emakkokaukaloon:

  • Emakko ei voi maata KZB-kaukalon alla, kuten se voisi tehdä korkeammalla kaukalolla. Lainsäädännöstä riippuen (kaukalon alla olevaa tilaa ei kaikkialla lasketa emakon liikkumisvapaudeksi) joissakin tapauksissa tarvitaan hieman syvempiä karsinoita. KZB on kuitenkin vain 210 mm syvä. Tämä on kertaluonteinen haitta.

Verba voi ja jakaa mielellään tietämystään vapaa-ajan porsitushäkkeistä ja vapaa-ajan kasvatushäkeistä sekä ruokinnasta ja juomisesta porsitushäkeissä, kun perehdytät itseäsi. Halutessasi voimme myös esitellä sinut oikeille tahoille, jotka voivat auttaa sinua valtavasti ja jotka voivat vastata tarpeisiisi ja vaatimuksiisi. Teemme yhteistyötä vain hyvämaineisten kioskiasentajien kanssa. Ei ole meidän etujemme mukaista ohjata sinua yritykselle, joka ei ole erikoistunut vapaiden kanojen karsinoihin tai johon emme luota. On olemassa navettasuunnittelijoita, jotka ovat todella erikoistuneet vapaana pidettäviin poikimahäkkeihin ja jotka valmistavat omia järjestelmiään tätä tarkoitusta varten.

Tietämyksen lisäksi Verba tarjoaa myös tietoa emakoiden ja porsaiden porsitushäkkeistä, porsituslaatikoista, lattialämmityksestä, pehmeistä muovikuplalaatoista suljettuun tilaan, porsitushäkkeistä, porsaspesistä ja juomakaukaloista. Onko teillä kysyttävää? Ota yhteyttä! Autamme sinua mielellämme. +31 (0)413-474036 info@verba.nl info@verba.nl

Jarno Brummelhuis kertoo valinnastaan vapaakarsinan kasvatuskarsinaan.

Verba porsituslaatikoiden tuotteet erilaisiin porsituslaatikoihin.

Jarno Brummelhuis kertoo KZB:n porsituskarsinoiden syöttölaitteesta.

KZB-perheen ruokkija luomutallissa