<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WM3RRSZ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"> Siirry pääsisältöön
Vinkkejä ja faktoja

Sama VERBA-kuivaruokinta lähes 15 vuoden ajan. Miksi?

By 29. tammikuuta 202431. tammikuuta 2024Ei kommentteja

Älä koskaan vaihda voittavaa joukkuetta!

Älä koskaan vaihda voittavaa joukkuetta! Näin ajattelemme myös johtajiemme suorituksesta. Se on maksanut meille verta, hikeä ja kyyneleitä yli 50 vuoden ajan, mutta olemme oppineet sen kantapään kautta. Aina kun saimme perusteltuja kommentteja tai takuupyyntöjä, muokkasimme suunnittelua välittömästi sen mukaisesti. Mutta loppujen lopuksi sinulla on huipputuote, "voittajajoukkue", ja sitten sinun on ylläpidettävä tätä laatua. Siksi VERBA-kuivaruokintalaitteemme ovat olleet rakenteeltaan samanlaisia vuodesta 2010 lähtien. Yksinkertaisesti siksi, että olemme ottaneet kaikki ratkaisut ja kommentit vuosien varrella huomioon ja että hinta-laatusuhde on optimaalinen. Muutokset lisäävät kommenttien riskiä; kalliimpi ruokintakaukalo on liiallista ja rahan tuhlausta.

Annamme kuivaruokintalaitteillemme 7 vuoden takuun, joten olemme suoraan mukana vaaditun laadun suhteen paljon pidempään. Tätä et näe millään muulla rehusäiliöiden toimittajalla!

Tässä artikkelissa valotamme joitakin tarkoituksella valittuja yksityiskohtia.

Pop-niittejä vai pultteja ja muttereita?

97 prosentissa toimituksista kuivaruokintalaitteet kootaan ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla pop-niiteillä (virallinen termi on sokkonaulat). Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen sokkonaulojen hankintahinta on kaksinkertainen verrattuna muttereiden ja pulttien hankintahintaan. Investoinnit korjaamon pneumaattisiin laitteisiin (työkalut, paineilmaputket ja kompressorit) ovat myös korkeammat niittien asentamiseen kuin sähkökäyttöiset käsityökalut pulttien ja muttereiden kiristämiseen. Toisaalta kokoonpanoaika on niittien avulla lyhyempi.

Nämä eivät kuitenkaan ole todellisia syitä siihen, miksi me pääasiassa kokoamme kuivaruokintalaitteet ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla pop-niiteillä. Sanomme aina vitsaillen: Ovatko lentokoneet ja autot myös asennettu muttereilla ja pulteilla? Vastaus on tietenkin: ei. Tähän on kaksi hyvää syytä: tärinä ja materiaalien laajenemiskerroin.

Kuivasyöttölaitteet on valmistettu muovilevymateriaaleista, jotka on kiinnitetty toisiinsa ruostumattomasta teräksestä valmistetuilla ristikoilla. Näillä levymateriaaleilla ja ruostumattomalla teräksellä on kummallakin erilainen laajenemiskerroin. Lämpötilan vaihteluissa ruostumaton teräs laajenee eri tavalla kuin muovilevymateriaalit, mikä voi aiheuttaa pultilla ja mutterilla varustetun kiinnityksen löystymisen. Hyvä ruostumattomasta teräksestä valmistettu sokkonauha sen sijaan vetäytyy kokonaan muovilevymateriaaliin. Tämän seurauksena näiden kahden materiaalin väliin ei synny tilaa kutistumisen sattuessa. Lisäksi ruokintakaukaloissa tapahtuu paljon tärinää, 7 päivää viikossa ja lähes koko päivän. Sikojen liikkeiden vuoksi lukkomutterilla varustetut pultit tärisevät lopulta löysiksi, ja tämä voimistuu, kun muovilevymateriaalit ja ruostumaton teräs ovat kutistuneet. Jos pultteja ja muttereita ei tarkisteta ja kiristetä säännöllisesti ja johdonmukaisesti, syöttölaitteen suorituskyky ja säätö heikkenevät pitkällä aikavälillä. Tämä on todellinen syy siihen, miksi käytämme niittejä kuivasyöttölaitteidemme kiinnittämiseen ja käytämme muttereita ja pultteja vain, jos asiakkaamme sitä erityisesti pyytävät. Koska jos asiakas välttämättä haluaa sitä, me tietenkin teemme sen (selitettyämme sen ensin kunnolla).

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu sokkonauha
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu sokkonauha

Liukusäätö vai karan säätö?

Molemmat ovat mahdollisia, mutta 95 % asiakkaistamme haluaa liukusäädön. Voimme tehdä myös ruostumattomasta teräksestä valmistetun karan säädön. Mutta miksi me ja useimmat asiakkaamme valitsevat liukusäädön?

Tähän sopii vain yksi vastaus: sopeutumisnopeus. Työn nopeus ja helppous ovat valtavan tärkeitä yhteiskunnassamme, koska työvoima on niukkaa ja kallista. Tässä on oltava säästäväinen.

Liukusäätö on karan säädön tavoin portaattomasti säädettävissä, mutta kuivasyöttölaitteen säätö liukusäädöllä on monta kertaa nopeampaa kuin karan säädöllä. Kuvittele seuraavaa: sinulla on navetta, jossa on 120 kaksipuolista kuivaruokintapaikkaa, joissa on 2 karaa per puoli. Sinulla on sitten 240 liukusäädintä, joita voit säätää 2 karalla per puoli. Yksi kara laskee tai nostaa pohjaluistia 1,25 mm:llä 360 asteen täyskierrosta kohden. Johtopäätöksenä on, että kaikkien syöttölaitteiden säätämiseksi oikein on käännettävä valtavasti. Liukusäätimellä ruuvataan tähtinuppi irti, ja voit käyttää kahvaa pohjaluiskan nostamiseen ja laskemiseen niin korkealle ja alas kuin haluat yhdellä liikkeellä. Jos pohjaluiskan alla on ruokaa, josta et todellakaan pääse läpi, avaa vain tähtinuppi ja luisti laskee automaattisesti alas, kun siat syövät. Vedä pian sen jälkeen pohjaluisti liukusäätimellä haluttuun korkeuteen ja kiinnitä se tähtinupilla. Karan kanssa olet niin vahva, että jos alaliukukiskon alla on rehua, josta et pääse läpi alaliukukiskolla, tuhoat koko karamekanismin fo liukukiskon, jos jatkat stoisesti sen kääntämistä. Tätä pitäisi pyrkiä välttämään, mutta valitettavasti näin käy joskus karan säädössä ajanpuutteen vuoksi.

Liukusäädön säätö
VERBA-liukukiskon säätö

Muovinen vai ruostumattomasta teräksestä valmistettu pyörätuoli?

Toimitamme molempia, mutta ruostumattomasta teräksestä valmistettu pohjaluisti on kalliimpi kuin muovinen pohjaluisti korkeampien materiaalikustannusten vuoksi. Yli 85 prosentissa myynneistä toimitamme kuivaruokkijoita, joissa on muovinen pohjaluisti. Suosimme muovista pohjaluistia kahdesta syystä. Ensinnäkin muovisen pohjaluukun läpi ei kulje lämpöä, mikä estää rehun siltojen muodostumisen. Jos siat syövät kaukalossa samanaikaisesti, niiden nenästä karkaa paljon lämpöä pohjaluukkuun. Kun ympäristö on kylmempi tai kosteampi, tämä ruumiinlämpö tunkeutuu 1,5 mm:n ruostumattomasta teräksestä valmistetun pohjaluukun materiaalin läpi, jolloin luukun sisä-/rehupuolelle tiivistyy paljon kosteutta. Tämä voi aiheuttaa siltojen muodostumista syöttölaitteeseen, jolloin syöttölaite juuttuu syöttölaitteeseen. 11 mm:n muovisella liukukannella tätä ongelmaa ei taatusti esiinny, ei ainoastaan materiaalin paksuuden vuoksi vaan myös siksi, että muovi on paljon parempi eriste kuin ruostumaton teräs. Toinen syy on hinta. Muovi on halvempaa kuin ruostumaton teräs.

Liukuva kuiva syöttölaite
Muovinen pohjaluisti

Vuodon reuna

Vuosien varrella olemme kehittäneet oman roiskevedenpoistovanteen kuivaruokintalaitteisiin. Nämä ovat todella välttämättömiä kuivaruokintalaitteissa, koska siat juovat mielellään syödessään. Koska kuivaruokinnassa ei ole juottonippaa, siat kävelevät pois syömisen aikana. Kehittämämme erityinen valumisen estävä vanne estää rehun valumisen suurelta osin. Jos vertaat kuivaruokkijoita, tarkista ensin, onko niissä ylivuotokehä lainkaan. Jos niissä on sellainen, tarkista, onko myös valumisreunan sisäpuoli 100-prosenttisesti yhteydessä kaukalon levyyn. Tämä estää ruokaa ryömimästä läikytysrenkaan sisälle ja mätänemästä sinne, mikä vaarantaa hygienian. Lisäksi sen taakse ei voi jäädä kiinni korvamerkkejä, kuten avoimessa roiskevedenpoistoreunassa.

Vaihtoehtona tälle valumisenestoreunalle meiltä kysytään hyvin harvoin, voimmeko hitsata sen sijaan pyöreän palkin kaukalon etuosan sisäpuolelle koko leveydeltä. Olemme tehneet tämän useita kertoja erityispyynnöstä. Olemme vakuuttuneita siitä, että vakiomallinen valumisen estävä reuna toimii paremmin, mutta myös pyöreän palkin hitsaaminen on mahdollista.

Vuodon reuna
Ruostumattomasta teräksestä valmistettu valumisen estävä reuna

Avoimet vai suljetut osastot?

Kuivarehusäiliöissämme on avoimet osastot ruokintaosastojen välissä. Porsaille tarkoitetuissa SL-ruokintalaitteissa on Ø 6 mm:n ruostumattomasta teräksestä valmistetut pyöreät tangot ja lihasikojen SM-ruokintalaitteissa Ø 8 mm:n ruostumattomasta teräksestä valmistetut pyöreät tangot. Lokerot on varustettu pohjakannattimella, jotta eläimet eivät voi jäädä jumiin. Avoimien osastojen ansiosta siat näkevät hyvin toisensa syömässä, ja ruoan näkeminen saa ne syömään. Sitä paitsi sika ei halua mennä päin naamaa suljetussa tilassa, koska sika on lentävä eläin. Avoimissa osastoissa on lisäksi se etu, että ne on paljon helpompi puhdistaa korkeapainepesurilla. Voimme kuitenkin halutessasi hitsata väliseinät kiinni ruostumattomasta teräksestä valmistetulla levyllä, mutta siitä ei ole mielestämme mitään hyötyä.

Avoin osaston jakaja
Avoimet osastojen jakajat

Ruokintakouru kaukalon etuosan alapuolella auki vai kiinni?

Jätämme kaukalon etupuolelta auki emmekä koskaan sulje sitä. Tähän on kolme syytä. Ensimmäinen syy: jos kaukalon pohjan ja lattian välinen tila on auki, näet myös sen, mitä sen alla on. Jos kaukalon etuosa on suljettu ja ulottuu lattiaan asti, et näe mitään ja voit vain arvailla, mitä sen alla on. Toiseksi, kun kaukalon alapuoli on auki, voit suihkuttaa sen alle korkeapainepuhdistusaineella, jos siellä todella on likaa tai lantaa. Suljetussa versiossa sen alle ei voi suihkuttaa, joten tuholaisten riski on huomattavasti suurempi. Kolmas ja viimeinen seikka: pistekorroosio. Ruostumaton teräs tarvitsee happea suojaavana väliaineena, kun siihen syntyy vaurioita. Näin varmistetaan, että ruostumaton teräs todella on ja pysyy ruostumattomana. Happi suojaa ruostumattoman teräksen antioksidanttikerrosta ja varmistaa, ettei se ruostu läpi. Jos happea ei ole, ruostumaton teräs voi yksinkertaisesti ruostua läpi. Navetan lattian alapuolella happipitoisuus on alhaisempi tai olematon (varsinkin jos lanta on liian korkealla kuopassa), ja lisäksi ympäristö on aggressiivinen sikalassa kuopan korkeudella. Jos ruokintakaukalon etusivut on suljettu alhaalta ja ruostumattomasta teräksestä valmistettua kaukaloa voidaan tuulettaa vain alareunan kautta, happi ei pääse sinne.

Sitä paitsi porsasruokinnassa ei ole hyvä, että kaukalon etuosa on muutenkin suora. Vielä pienelle porsaalle, joka seisoo jalat edellä, on hyvä, että se voi seisoa osittain jalat sisäänpäin kallistuvan kaukalon alla. Näin se pääsee luonnollisessa asennossa kaukalossa olevaan rehuun. Jos etuosa on suorassa, porsas joutuu seisomaan kauempana kaukalosta epäluonnollisessa asennossa. Tämä heikentää rehun saatavuutta, mikä puolestaan haittaa kasvua.

Alhaalta avoin kaukalo
Alhaalta avoin kaukalo

Muovinen ja ruostumattomasta teräksestä valmistettu ruokintakaukalo porsaille