<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WM3RRSZ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"> Siirry pääsisältöön
Uutiset

Pilkotun oljen annostelu FunFeederin avulla

By 1. marraskuuta 2022Ei kommentteja

Olkien antaminen porsaille ja lihasioille harhautusmateriaalina on edelleen haasteellista. Joskus olki putoaa telineestä liian kovaa, joskus liian vähän olkea tai teline jopa jumittuu.

Olkipellettejä varten meillä on ZVAC37-annostelija, jolla voidaan annostella paljon suuria ja pieniä olkipellettikokoja. Pitkälle oljelle voimme valmistaa räätälöityjä olkipellettiä pyöreistä tangoista ja nauhoista. Mutta silputtua olkea varten meillä ei vielä ollut ratkaisua.

Kysymys

Kaksi hollantilaista sikankasvattajaa keskusteli erään suuren asiakkaan kanssa siitä, että he antaisivat hienonnettua olkea porsailleen ja lihasioilleen. Heillä oli ongelmia sen suhteen, että olkia putoaa aina liikaa tai liian vähän, ja kysyimme, olisiko meillä ideaa, miten tätä voitaisiin säännellä paremmin. Vaatimuksina oli, että olkisäiliö voidaan asettaa eri asentoihin, että sikojen olkisäiliö on kestävä ja että olkisäiliöiden täyttäminen on helppoa, jos se on automatisoitava. Pystyimme työskentelemään sen parissa.

Ajatus

Halusimme tehdä olkikarsinan, joka on lähellä nykyisiä ruokintajärjestelmiämme, sillä se on osoittautunut hyväksi. Vakiomuotoisten kierrätettyjen PE-levyjemme käyttäminen yhdessä ruostumattoman teräksen ja VERBA-säädön kanssa oli vaatimus itsellemme. Teimme prototyypin kahdesta ruostumattomasta teräksestä valmistetusta ritilästä, jotka voidaan liu'uttaa toistensa päälle. Yhdessä säädön kanssa voimme tehdä näiden ruostumattomasta teräksestä valmistettujen ritilöiden reiät suuremmiksi tai pienemmiksi pilkotun oljen pituuden mukaan. Tehtaassamme prototyyppi näytti erittäin hyvältä ja siistiltä, ja olimme siihen tyytyväisiä. Nyt testataan sitä.

Olkikontti käytännössä

Sikojen olkikorit testattiin kahdella sikatilalla, ja he olivat niihin erittäin tyytyväisiä. Hakkuutähteitä ei ole liian vähän, mutta ei myöskään liikaa. Porsaat ja lihasiat leikkivät olkikammiolla ja vetävät itse oljet ulos ilman, että ne jäävät jumiin. He todella leikkivät sillä ja nauttivat siitä näkyvästi. Lisäksi olkia ei tuhlailla turhaan, vaan niitä tulee varmasti riittävästi. Jos oljen pituus muuttuu tai jos halutaan muuttaa oljen saantoa, olkitupsu voidaan säätää halutulla tavalla. Koska olkisäiliön yläosa on niin suuri, olkisäiliöt voidaan myös helposti täyttää automaattisesti putkijärjestelmillä, jos kyseessä ovat suuremmat määrät ja halutaan säästää työvoimaa. Ihmiset olivat hyvin tyytyväisiä toimintaan. Olkikatoksen mitoiksi tuli 600 mm korkea x 400 mm leveä x 270 mm syvä (yläosa).

Jatko-osa

Nyt kun tiedämme, että porsas- ja lihasikojen olkikori toimii käytännössä erittäin hyvin, haluamme esitellä sen myös yleisölle. Olkikori rekisteröitiin Eurotier-tapahtumassa innovaatioksi, mikä tarkoittaa, että olkikori on merkitty myös innovaatioreitille, ja se on nähtävillä osastollamme 16G05. Olemme myös jo jakaneet 50 kappaletta olkikippoa sikatiloille, jotka haluavat testata sitä, ja olemme luovuttaneet sen yhteistyökumppaneillemme. Olemme myös löytäneet nimen, ja siitä on tullut FunFeeder. Kansainvälinen nimi, joka kertoo myös sen, mitä varten se on tehty: sikojen hauskanpitoa.

Olkikori Funfeeder sioille
FunFeederin yläosa, jossa säätö on selvästi nähtävissä.
Säädettävä olkiastia FunFeeder