<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WM3RRSZ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"> Siirry pääsisältöön
Uutiset

Vieroitus sujuu helpommin, kun on syönyt emakon kanssa.

By 2. lokakuuta 202326. elokuuta 2024Ei kommentteja

Lähde: Maatila - Anne-Marie van der Linde

Lattiaruokinta ei ole optimaalinen

Porsaiden on saatava riittävästi rehua ennen vieroitusta. Uudella kasvatustilalla Livar päätti antaa porsaiden syödä emakon kanssa.

Jotta porsaat saataisiin syömään mahdollisimman paljon ennen vieroitusta, tilan johtaja Rik Verheijen etsi vaihtoehtoja perinteisille ruokintajärjestelmille. Lilbosch Abbeyn lähellä sijaitsevalla kasvatustilalla emakot ruokitaan lattiaruokinnalla. Näin porsaat oppivat syömään emonsa kanssa jo varhain.
Verheijenin kokemuksen mukaan lattiaruokinta ei kuitenkaan ole optimaalista: "Siat eivät ole siistejä syöjiä. Lattiaruokinnassa ne levittävät rehua liikaa karsinassa ja oljissa. Tuoreen rehun kanssa ne pärjäävät hyvin, mutta muutaman tunnin kuluttua ne eivät enää syö paloja olkien välistä. Rehu on vain liian kallista siihen." Syy etsiä uutta kasvatustilaa varten toinen ratkaisu.

Ruokintakaukalo emakolle ja porsaille

Koska uusi porsituskarsina suunniteltiin porsituskarsinaksi, siihen tarvittiin syöttölaite, jota sekä emakko että porsaat voivat käyttää vieroituksen jälkeen. Pian kuvaan tuli Verban niin sanottu KZB Family Feeder . Tämän syöttölaitteen kaukalo on erityisen matala, jotta nuoret, uteliaat porsaat pääsevät pian kosketuksiin kiinteän ruoan kanssa. "Noin viiden päivän iässä ensimmäiset porsaiden nenät tulevat kaukaloon, ja kun ne ovat kahden tai kolmen viikon ikäisiä, ne todella syövät emakon mukana", Verheijen kokee nyt, kun porsivien emakoiden toinen kierros on navetassa.

Kylvön haju

KZB-perheruokintalaitteen alla oleva kaukalo on riittävän tilava, jotta muutama porsas voi syödä emakon kanssa samanaikaisesti. Aluksi porsaat syövät pääasiassa paloja, jotka emakko pudottaa suusta. Emakon haju tekee rehusta mielenkiintoista naposteltavaa. Kaukalon sijoittaminen porsaspesän väliseinää vasten vaikuttaa myös siihen, että nuoret porsaat liittyvät pian ruokaa syövään emoonsa.
Jotta emakko ja porsaat saisivat mahdollisimman tuoretta ruokaa päivän aikana, rehua annetaan kolme kertaa päivässä. Aamulla Verheijen ja hänen henkilökuntansa tarkistavat emakoiden rehun saannin ja säätävät annoksia tarvittaessa. Iltapäivällä ja illalla rehu annostellaan automaattisesti. Emakot saavuttavat rehunsaannin huippunsa 14 päivän kuluttua porsimisesta, ja ne pysyvät tässä maksimirehunsaannissa neljän viikon ajan.

KZB Family Feeder myös vieroituksen jälkeen.

Syöttölaite on suunniteltu siten, että porsaat käyttävät sitä edelleen vieroituksen jälkeen. Syöttölaitteen yläpuolella roikkuu annostelija, jossa on kaksi syöttölinjaa emakon rehua varten: toinen prelaktorehua ja toinen laktorehua varten. Verheijen valitsi annostelijan, jotta emakot saisivat rehua mahdollisimman tarkasti. Lisäksi on kaksi putkea porsasrehua varten, jotka päätyvät Family Feeder -ruokinta-automaattiin ja lisäksi erilliseen porsasruokintakaukaloon. Tämä syöttölaite sijaitsee porsaspesän väliseinän takana, joten emakko ei pääse siihen käsiksi. Vieroituksen jälkeen KZB Family Feederin syöttö siirtyy emakon rehusta porsaiden rehuksi. Toisin kuin emakon rehu, porsasrehu tulee suoraan syöttölaitteeseen. Porsaat saavat rehua rajattomasti.

Porsaiden syöttölaite on porsaiden syöttölaite, jonka Verheijen on itse mukauttanut niin, että se soveltuu myös vanhempien porsaiden ruokintaan. Porsaat saavat aluksi syöttölaitteeseensa maitojauhoa ja porsaspaloja. Verheijen sanoo etsivänsä vielä oikeaa rehunjakoa: "Kostea rehu ja olki eivät ole hyvä yhdistelmä. Testaamme parhaillaan, mikä on hyvää porsaille ja sopii meidän kasvatustapamme kanssa." Vieroituksen jälkeen annostelija suljetaan, ja porsaiden rehu menee suoraan perheen ruokintaan. Porsaat ovat jo tottuneet saamaan jotain tuosta kaukalosta ja ovat jo hyvin tottuneet porsasrehuun. Näin porsaille on kaksi ylimääräistä ruokintapaikkaa. Ensimmäisten viikkojen aikana porsasruokinnassa on ruokintapaikkoja kahdelle porsaalle, mutta vieroituksen jälkeen vain yksi porsas pääsee kaukaloon kerrallaan. Yhdessä kolme ruokintapaikkaa riittää kasvavalle porsasparvelle.

Ei vieroituskastetta

Koska Livar on 3-tähden Better Life -tuotesarja, porsaat vieroitetaan vasta 42 päivän iässä. Suuri etu siitä, että porsimista vieroitetaan vasta kuuden viikon kuluttua, on se, että vieroitusdippiä ei ole. "Porsaat alkavat juoda vähemmän maitoa ja ottaa itse kiinteää rehua. Kun vieroitamme ne, ne ovat todella valmiita täysimittaiseen kiinteään rehuun. Lisäetuna on se, että ne pysyvät sen jälkeen karsinoissa kuusi viikkoa, joten vieroituksen aiheuttamaa stressihetkeä ei myöskään synny", tilanjohtaja selittää. Kaksi-kolme viikkoa vieroituksen jälkeen porsimiskaukalo sulkeutuu, ja porsaiden on tultava toimeen kokonaan perheen ruokintaruokinnalla. "Vaihdamme silloin myös rehun", Verheijen selittää. "Sitten porsimiskaukalo suljetaan. Noin kahdeksan viikon iässä porsas tottuu nopeasti tähän vaihtoon, ja sitä ei haittaa enää niinkään se, että ruokaa on päiväksi vähemmän. Ne kasvavat edelleen hyvin: kun ne lähtevät täältä 12 viikon ikäisinä, ne painavat noin 35 kiloa."

KZB Family Feeder emakko ja porsas luomutarhassa